BannerSOHA

Damhockey - recreationalUtvecklingen av svensk damhockey går starkt framåt och som vanligt är det Stockholmsregionen som expanderar mest. I landsorten inklusive storstäderna Göteborg, Malmö och Uppsala växer damhockeyn mer sakta, men det kommer dock ett och annat lag då och då.

2017 valdes den första representanten för svensk damhockey in i SOHA:s styrelse. Helena Skoglund. Helena representerar Ekerö IK och spelar som målvakt i damlaget.

Svensk seniordamhockey är i skrivande stund inne i en mindre svacka, men flera unga spelare knackar på landslagsdörren. De närmaste åren kommer troligen att innebära en allmän föryngring av såväla elitdamlag som landslag, vilket i sin tur säkerligen kommer att generera fler rekreationsspelare och en fortsatt tillväxt av rec hockey damlag.

Damkronorna lyckades 2006 i Turin belägga en silverplats. Det var första gången som inte USA och Kanada spelade final i ett OS eller VM. I det svenska laget fanns bl a Maria Roth, Danijela Rundqvist, Erika Holst och Elin Holmlöv. I det kanadensiska målet stod Kim S:t Pierre.

 

I Kanada finns det en stor mängd damlag och många damer spelar i s k herrlag. Likaså i USA. I länder som England, Skottland, Frankrike, Tyskland, Hollabd, m fl är det inte ovanligt med några damer i många lag. Ofta är det transatlantiskor som är utbytesstudenter eller liknande.

Kanadas damlandslag har aldrig missat en VM-final, men fått se sig besegrade 9 ggr av USA. En av eller snarare den främsta målvakten där genom tiderna är Kim S:t Pierre med tre OS-guld och 5 VM-guld. Endast Tretiak av de manliga målvakterna kan matcha detta. Kim S:t Pierre avslutade sin karriär med OS-guld 2010 i Vancouver och stod därefter i mål i Montreal Alumni, vilka bl a mötte Team Jackdaws från Uppsala i en turnering på Rivieran - just 2010. Hennes far var spelande coach där och flera av herrarna kunde visa upp Stanley Cup ringar från Montreals bästa period.

Fler och fler av damer som spelat på elitnivå finns nu med i olika rekreationslag. En del spelar i herrlag och det är många veteranlag som har 1-2 damer med i laget.

Länk till hemsidor för
svenska damlag

www.ekeroik.se/group/33103
www.svenskalag.se/anchors-dam-b
www.lagsidan.se/mammalaget
www.laget.se/LVHCLADYVIKINGS
www.rimboif.com/?SID=14466
www.skaik.se/skaik-ishockey-mammuts
www.sollentunahockey.com/
www8.idrottonline.se/SolnaSK-Ishockey/Arbetsrumlista/Bagladies/
www.laget.se/trangsundsifdam
www.laget.se/varmdodamer
www.altaif.se/alagdam

Länk till Womens Hockey i Kanada

Diverse länkar till damhockey i världen

...mer

Sport Ewa


        SOHA:s målsättning är ..

.. att arbeta för fler veteran- och rekreationslag i Sverige och att dessa lag kan knytas till SOHA
.. att samhället får upp ögonen för den stora friskvårdsinsats som genomförs genom motionshockeyn
.. att veteranklubbarna kan tillföra ungdomshockeyn fler tränare och ledare
.. att hockeyn i landet präglas av lek och spelglädje

Follow us on Twitter@SOHAswe

Linje
Swedish Oldtimer's Hockey Association. Ansvarig utgivare: Björn Åberg, ordförande.
E-post till SOHA  Adress: c/o Björn Åberg, Vasag 42, 792 31 Mora  Tfn: 0250-141 18 Mobil: 070-348 55 05