NORDIC CUP

Nordic cups första upplaga blev en dubbellandskamp mellan Sverige och Norge.

Första matchen - referat och bilder

Norge slog Sverige
Seger för norrmännen i första landskampen och för Sverige i den andra.

Norge slog Sverige med 7-4 (2-1, 2-1, 3-2) i den första matchen i Fridhemshallen i Uddevalla på fredag kväll. Sverige började bäst, men Norge skapade farliga kontringar, och utnyttjade sina chanser.

Norge rivstartade i den andra perioden och gjorde två mål på en och en halv minut. Sverige avslutade den andra perioden bra, och pressade stundtals menhade svårt att få in pucken. Det dröjde ända till 19:40 innan vi kunde reducera till 4-2.
Norge rivstartade även tredje perioden och gjorde 5-2 redan efter 50 sekunder. 6-2 kom 6:40, efter en bjudning i försvarszon, och 7-2 kom efter 7:20. Sverige reducerar 8:13, och spelar upp sig och avslutar den tredje perioden med en press mot Norges mål. 17:32 kommer sista målet.
Bra i Norge var Per-Kristian Vellan och Andrew Proskenicki, samt målvakten Eivind Brynhildsen.
Det är svårt att nämna någon i Sverige. Björn Åberg tycker att alla gjorde ett gott jobb.
– Laginsatsen var fullt godkänd, säger han.
Jens Andreasson, Fredrik Eliasson, och Bjarne Hurtig gjorde alla bra insatser.
– Vi vann skotten, imorgon hoppas jag att vi skall ta var på chanserna lite bättre, säger Björn Åberg.
– Norrmännen vann på att de var mer effektiva.
MATCHFAKTA
Norge – Sverige, 7 – 4 (2-1, 2-1, 3-2)
Skott: 30 – 35 (11–13, 10–9, 9–13)
Utv: Sve, 2x2 Nor: -Svensk seger i andra matchen

Bra start grundlade segern mot Norge

Sverige vann den andra matchen i dubbelmötet med Norge i Uddevalla med 8 – 5 (4-2,1-2,3-1). Därmed slutade den första landskampen mellan SOHA och NOHA oavgjort.

Sverige grundlade segern i den första perioden med ett bra försvarsspel och Norge hade svårt att komma till avslut. Det gav utdelning framåt och Sverige kunde ta ledningen i den tionde minuten genom mål av Kristian Last.
Fredrik Eliasson ökade på till 2-0 framspelad av Johnny Pettersson, bara 3,5 minuter senare.
Nu ville fler blågula framåt, vilket skapade ytor för norrmännen, som reducerade 15:45 genom Eirik Helgesen. Fredrik Eliasson replikerade direkt, när han mindre än en minut senare sköt 3-1 på pass från Mikael Svensson.
Målkalaset fortsatte i slutet av den första perioden. Den norske giganten Per Christian Vellan reducerade, och sedan gjorde Bjarne Hurtig mål, när det bara var 20 sekunder kvar på perioden, på pass från Kristian Last.
4-2 till Sverige i periodpausen.
Även i den andra perioden började Sverige bäst och Fredrik Eliasson gjorde sitt tredje mål i matchen redan i den andra spelminuten. Patrik Gersér stod för passningen.
Resten av perioden gick till Norge trots ett visst svenskt spelövertag. Sverige tappade ledningen med 5-2 till 5-4, båda norska målen gjordes av Per Martinsen.
I tredje perioden kvitterade Norge till 5-5 genom mål av John Town, en av tre Kanada-bördiga spelare i det norska laget.
I 14:e minuten gör Jens Andreasson mål på pass från Kristian Last och Sverieg tar ledningen igen. I slutminuterna pressar Norge för att kvittera, och får en straff, men Sverige kan istället gå ifrån till 7-5 och 8-5.
Kristian Last gör det 7:e målet (18:43), framspelad av Peter Magnusson och Bjarne Hurtig, och Martin Löfgren fastställde slutresultatet (19:27), assisterad av Mikael Svensson och Peter Walles.
Det var många som var bra i det svenska laget i den andra matchen. Men två spelare utmärkte sig lite extra. Kristian Last och Fredrik Eliasson.
Kristian Last stod för två mål och två assist. Fredrik Eliasson gjorde tre mål, varav två i den första perioden.
Coach Janne Asplund var nöjd med lagets insats efter matchen. Den norske lagledaren Kåre Östensen tackade SOHA och Björn Åberg för arrangemanget, båda organisationerna var överens om att arbeta för en fortsättning, och för att få med både Finland och Danmark i utbytet.

MATCHFAKTA:
Sverige-Norge
Mål: 8 – 5 (4-2,1-2,3-1)
Skott: 41 – 23 (16-10,9-6,16-7)
Utv: Sverige, 3x2, Norge, 4x2.